Wat is shared decision making?

01/11/2022

Wat is shared decision making?

Een verbijzondering van informed consent is ‘shared decision making’ (SDM), ofwel ‘gezamenlijke besluitvorming’. Dit betekent dat de arts en de patiënt gezamenlijk besluiten over wat in een bepaalde situatie het best bij de patiënt past.

Wat zijn de kenmerken van huisartsen in een gezondheidscentrum?

Huisartsgeneeskunde is generalistische, persoonsgerichte en continue zorg. Huisartsgeneeskundige zorg is generalistische zorg. Generalistisch betekent dat de huisarts open staat voor alle mogelijke klachten, problemen en vragen over ziekte en gezondheid van alle mensen van jong tot oud.

Wat is een goede arts?

7 eigenschappen van een goede dokter

  1. Sterke communicatieve skills. Sterke communicatieve vaardigheden zijn binnen de gezondheidssector van levensbelang.
  2. Leiderschap.
  3. Groot inlevingsvermogen.
  4. Verder kijken dan het eigen vakgebied.
  5. Besluitvaardigheid.
  6. Vakkennis en professionaliteit.
  7. Bijleren.

Waarom SDM?

Door shared decision making maakt de patiënt bewuster een keuze en is hij trouwer aan de behandeling, die daardoor effectiever is. Daarnaast neemt de patiëntentevredenheid toe en vermindert SDM in de meeste gevallen onnodige zorgkosten.

Waar staat SDM voor?

System Development Methodology (SDM), ofwel Systeem Ontwikkelings Methodologie (Methodiek) is een faseringsmethode. Het wordt voornamelijk gebruikt bij projecten voor ontwikkeling van (geautomatiseerde) informatiesystemen.

Wat zit er allemaal in een gezondheidscentrum?

De huisarts heeft de spilfunctie. Hij of zij is vaak het eerste aanspreekpunt voor de patiënt en verwijst door naar andere zorgverleners. Ook een apotheek en een fysiotherapiepraktijk vind je vaak in een gezondheidscentrum. Deze kern kan nog worden aangevuld met bijvoorbeeld diëtisten, verloskundigen of psychologen.

Wat is een spreekuur bij de huisarts?

spreekuur – zelfstandig naamwoord uitspraak: spreek-uur 1. vaste tijd waarop je naar de dokter kunt gaan, zonder een afspraak te hoeven maken ♢ komt u dinsdag maar even op het spreekuur langs Zelfstandig naamwoord: spreek-uur …

Wat verwacht een patiënt van een arts?

De patiënt mag verwachten dat de huisartsenpraktijk ervoor zorgt dat: ‒ de patiënt een duidelijk aanspreekpunt heeft; ‒ het aanspreekpunt zich verantwoordelijk voelt voor de zorg aan hem of haar; ‒ het aanspreekpunt de context van hem of haar goed kent; ‒ het aanspreekpunt weet wat hij of zij nodig heeft; ‒ het …

Wat is er leuk aan dokter zijn?

Een inschattingsfoutje van de geneeskundestudenten misschien; arts zijn klinkt zo aantrekkelijk. Mensen helpen en je hele leven werk hebben dat je echt leuk vindt. En ook al is het voor de meeste studenten niet de drijfveer, ook de baanzekerheid, het goede salaris en het hoge aanzien maken dit werk zeker niet ongewild.

Waarom is gezamenlijke besluitvorming belangrijk?

Gezamenlijke besluitvorming levert meer patiënttevredenheid en een betere kwaliteit van leven op, en draagt bij tot een betere arts-patiëntrelatie. Patiënten die zelf beslissen, maken doorgaans een weloverwogen en medisch gezien verstandige keuze.

Wat zijn de vier stappen van gezamenlijke besluitvorming?

De situatie bespreken. De mogelijkheden bespreken. Achterhalen wat de voor- en nadelen en risico’s zijn van de verschillende mogelijkheden. De voorkeuren bespreken.

Welke zorgverleners kunnen werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk?

Huisartsenpraktijken bestaan uit een kernteam van de praktijkassistent, de praktijkverpleegkundige en de huisarts. Op basis van specifieke kenmerken van de patiëntenpopulatie kunnen optioneel de volgende func- ties worden toegevoegd: POH-GGz, praktijkmanager, verpleegkundig specialist.

Hoe werkt een spreekuur?

De assistente staat u te woord en kan u vaak direct zelf helpen. Iedere overige vraag wordt voorgelegd aan de huisartsen. De assistente belt u dan terug of u krijgt een terugbelafspraak met de huisarts. U kunt voor uitslagen naar de assistente bellen.

Wat is het verschil tussen een telefonisch en een terugbel spreekuur?

Tijdens het telefonisch spreekuur kun je bellen en krijg je gelijk een huisarts aan de telefoon. Je kunt dan je eenvoudige medische vragen stellen, een uitslag bespreken of een herhaalrecept vragen. Sommige huisartsen hebben een zogenaamd ‘terugbelspreekuur’. Je belt dan eerst met de doktersassistent.